reaGÁLások

Fukuyama most is téved

2022. szeptember 19. - Gál István Elek

Az 1990es években a politológus azért lett világszerte népszerű, mert azt mondta, írta, amit az akkori politikai vezetők és az átlagosan tájékozott polgárok szerettek volna hallani, olvasni. 1989-ben Francis Fukuyama A történelem vége? című, mindössze néhány oldalas tanulmányban kinyilatkoztatta:

a liberális demokrácia az emberiség ideológiai fejlődésének a végpontja, a kormányzás végső formája, s mint ilyen az egyetemes történelem vége lehet".

Az elmúlt 30 év erre azért rendesen rácáfolt.

francis_fukuyama.jpg

Most újra jelentkezett újabb proféciájával, hogy Ukrajna győzelme csapást mér az illiberálisnak mondott önkényuralmakra, autokratákra.

magyar nyelven:

https://rtl.hu/kulfold/2022/09/13/francis-fukuyama-haboru-vereseg-demokracia-autokrata

“A Washington Postnak arról beszélt, hogy az oroszok friss kudarca a háborúban hatalmas lendületet ad a világ liberális demokráciáinak, és visszaveti a tekintélyelvű rendszereket.”

Bár biztosan örülnek a demokraták szerte a világban, ha Ukrajna végleg győz, de az önkényuralmak előretörésenek alapvető oka nem változik. Ez pedig a demokrácia 2.0 rendszer belső hibái. 

Nem teljeskörű felsorolás:

Az újkori képviseleti demokráciákban bizony a választópolgárokat könnyen manipulálják. 

A választópolgárok nagy része teljesen passzív, így egy kisebbség akarata érvényesül a szavazáskor.

Az államokat multinacionális cégek gyűrik le, amelyek a választói akaratot két választás között felülírják. Így valójában népakarat csak személyi döntéseket hoz választáskor, de az állam irányításában alárendelt szerepe van.

Amíg a rendszer nem korrigálja magát, addig mindig fenyeget az önkényuralom térhódítása, amely során szűk csoportok populista szövegekkel megvezetik a választók egy részét. Majd berendezkednek folyamatos agymosás mellett az állami anyagi erőforrások kiszivattyúzására.

A bejegyzés trackback címe:

https://reagalasok.blog.hu/api/trackback/id/tr6017934373

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása